Dopen

Wat betekent het dopen?
Door het doopsel wordt iemand opgenomen in de kerkgemeenschap. Dit begin zit vol symbolen om duidelijk te maken hoe belangrijk en ingrijpend dit begin is. De dopeling wordt gedoopt met water: het verleden wordt weggewassen, maar het water duidt ook op het nieuwe leven. De woorden die dan klinken – ‘in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest’ – maken duidelijk dat wie gedoopt wordt, opgenomen wordt in de kring van God en zo kind van God wordt. De dopeling wordt gezalfd met heilige Geest, wordt daardoor ‘christen’ (= ‘gezalfde’) en krijgt daarmee de hulp om haar of zijn leven richting en vorm te geven. De keuzes die elke mens moet maken, kunnen dan gelovige keuzes worden ‘naar de Geest’. De dopeling krijgt ook een kaars, aangestoken aan de grote paaskaars, die verwijst naar de verrijzenis, naar een leven van licht.

Is een doopviering openbaar?
Ja, de viering wordt bekend gemaakt binnen de parochie. Het kan voorkomen dat een aantal parochianen aanwezig zijn.

Wat kost het dopen?
Aan de toediening van dit sacrament zijn, zoals u begrijpt, kosten verbonden. Dit zijn kosten als gevolg van het gebruik van de liturgische ruimte, kosten voor de voorbereiding van de viering en de doopkaars. Het is gebruikelijk dat de betrokkenen hiervoor een vrijwillige bijdrage betalen.
De richtlijn vanuit het Bisdom voor een doopplechtigheid is € 75,00.

Heb ik een Peter en Meter nodig?
Er zijn weinig beperkingen bij het kiezen van een peter en een meter: ze moeten minimaal 16 jaar zijn en katholiek gedoopt. Het is noodzakelijk iemand te vragen die betrokken is bij het geloof en het kind ook wil ondersteunen in zijn geloofsweg. Overigens hoef je geen peter én meter te nemen, één peter of meter volstaat.