Onze kerkgebouwen

Emmauskerk

De locatie van de Emmauskerk is te Hilversum aan de Kerkelandenlaan nummer 5. Dit is aan de zuidkant van Hilversum.

In de Emmauskerk zijn er vieringen op:
Zondagmorgen om 9.30 uur.
Dinsdag- en donderdagmorgen om 09:30 in de dagkapel.
Op de 1e en 3e donderdag van de maand is dat een Eucharistieviering met als voorganger pastoor J. Dresmé.

Voor de meest recente informatie, zie de liturgische agenda.

Pauluskapel

Het woonhuis van de kapel is te Loosdrecht, Nootweg nummer 79, dit is de voormalige pastorie, maar de ingang van de kapel is te bereiken via de Lindelaan bij nr. 108, dit is de achterzijde van het parochiehuis.

In de Pauluskapel zijn er vieringen op:
Zondagmorgen om 11.00 uur.
Tevens is er op de eerste woensdag van de maand Rozenkrans gebed om 19:00 uur.
Voor de meest recente informatie, zie de liturgische agenda.

In de Emtinckhof is er:
Elke vrijdag een oecumenische weeksluiting om 19:00 uur.
In de Beukenhof is er:
Derde zondag van de maand een katholieke viering om 11:15 uur.


Historie Paulus parochie
Parochie H.Paulus, hoofdpunten uit de geschiedenis 01/03/2022/GD


In de naoorlogse jaren werden in de gemeente Loosdrecht een groot aantal nieuwe woningen gebouwd. Naar verwachting zou het aantal katholieken aldaar aanzienlijk toenemen en in de weekenden moest met een groot aantal recreanten worden gerekend. Begin 1953 werd door het aartsbisdom Utrecht aan de Nootweg in Loosdrecht een goed onderhouden boerderij met bijgebouwen en achterliggende terreinen aangekocht. Nog datzelfde jaar werd onder de zorg van pastoor Nieuwenhuis van de Clemens in Hilversum het achterhuis en de veestal van de boerderij verbouwd en ingericht als noodkerk. Met vooraan een verhoogd gedeelte voor altaar en priesterkoor en in de veestal twee rijen vast opgestelde kerkbanken met 200 kniel/zitplaatsen. Tegen de achterwand een biechtstoel en boven de ingang een balkon voor het koor. Nieuw was het portaal met klokkentorentje.

In juni 1953 werd de noodkerk feestelijk ingewijd en in gebruik genomen. Een eenvoudig maar stemmig Godshuis dat al vanaf het begin het predikaat ‘kapel’ kreeg. De ontwikkelingen in Loosdrecht waren boven verwachting. Begin 1959 kwam Bernardus Alfrink aartsbisschop van Utrecht persoonlijk naar Loosdrecht om zich op de hoogte te stellen. Op 9 november 1959 volgde de (her)oprichting van een zelfstandige Paulusparochie in Loosdrecht die onder de bescherming van de H.Paulus werd geplaatst.

De pas benoemde pastoor Noordman zorgde er voor dat zijn parochie gestalte kreeg. Het aantal parochianen bleef groeien en in het zomerseizoen was het aantal kerkgangers zo groot dat onderzocht werd of uitbreiding van de kerk accommodatie noodzakelijk was. In 1964 werd het hoogtepunt bereikt met 1200 kerkbezoekers per weekend. In de jaren daarna begon het kerkbezoek te dalen en werd duidelijk dat de als noodkerk opgezette kapel een permanente bestemming zou krijgen.

Onder opeenvolgende pastoors werden in de loop der jaren de noodzakelijke herstelwerkzaamheden en verbeteringen uitgevoerd. Zo kwamen er extra ramen voor betere ventilatie, een dakbeschot en plavuizen in de gangpaden. De na concilietijd zorgde voor veel veranderingen. Er kwam een parochiebestuur ‘nieuwe stijl’ en er volgde een grondige renovatie van de noodkerk tot de sfeervolle kapel zoals die nu is. Herkenbaar aan de smalle verticale ramen in beide gevels. Het originele houten bindwerk in de kapel bleef behouden. Er kwamen werkgroepen voor liturgie – catechese – caritas – communicatie en er was het Pauluskoor.

Al vroeg werd veel door de parochianen zelf gedaan. De priester situatie in onze relatief kleine Paulusparochie was niet echt nijpend, wij konden een beroep doen op enkele ‘emeriti’. Voor de zekerheid werden vanaf 1983 door de Liturgische werkgroep enkele woord en communiediensten gehouden.

In oktober 1995 werd het dekenaat Breukelen waartoe Loosdrecht behoorde samengevoegd met het dekenaat Utrecht – Oude Rijn. Een verandering die paste bij het streven van het aartsbisdom naar ‘samenwerkingsverbanden’. Op weg naar een toekomst waarin er per parochie geen eigen pastor meer is. De volgende stap was de oprichting van ’Vecht en Venen’ met tien parochies. Na de samenwerking met de parochies in Abcoude, Kockengen en Loenen, volgende samenvoeging van parochies.

De Paulusparochie gaf de voorkeur aan een samenvoeging (fusie) met een Hilversumse parochie. Met instemming van de aartsbisschop is de Paulusparochie in 2010 overgegaan naar het bisdom Haarlem – Amsterdam. Zo kwamen wij via de St. Vitus bij de Emmaus in Hilversum. In januari 2014 is door samenvoeging van de Emmausparochie in Hilversum en de Paulusparochie Loosdrecht een nieuwe parochie ontstaan die verder gaat onder de naam RK Parochie Emmaus – Paulus.

Paulushoeve Pauluskapel – zijaanzicht Ingang met klokkentorentje